Geschiedenis Aalbeek

Wikipedia vermeldt over Aalbeek dat het een van de oude nederzettingen in centraal Zuid-Limburg is. De eerste naamsvermelding als Oelbeek in 1324. Deze benaming duidt op ‘laagliggend land, vochtige plek’.

Verder wordt er vermeld dat het landgoed Aalbeek centraal in het dorp lag, en uit de zeventiende eeuw stamt. Later werd dit het buitenverblijf met Engelse tuin van Karel Andries Membrede (1758-1831), ooit kamervoorzitter van de Verenigde Staten-Generaal onder koning Willem I der Nederlanden. Het landhuis werd gesloopt in 1911 om plaats te maken voor een jezuïetenklooster, dat op zijn beurt in 1992 werd gesloopt. Het voormalige koetshuis van het oorspronkelijke landhuis Aalbeek bleef behouden en staat na een ingrijpende renovatie bekend als Villa Aalbeek, omringd door acht moderne villa’s.

Wat valt er nog meer te weten over Aalbeek?

Edwin Verheijen
Edwin is geboren Aalbekenaar en woont op het ogenblik in Utrecht. Hij is geïnteresseerd in de geschiedenis van Aalbeek en doet o.a.  bronnenonderzoek om een beeld te krijgen van Aalbeek in vroeger tijden.
Op het ogenblik houdt Edwin Verheijen zich bezig met de geschiedenis van Aalbeek. Lees van zijn hand:

Bij Starmans op de berg, Aalbeker bewonergeschiedenis

Aalbeek was ooit groter dan Nuth

De bevolking vanaf de middeleeuwen

Van kiezel en kolen naar asfalt en aardgas

Aalbeek vanaf 1900

Bas Bruls
Bas doet verwoed onderzoek naar vliegtuigen in de tweede wereldoorlog. In Aalbeek crashte een Amerikaans gevechtsvliegtuig. Bas beschrijft alle achtergronden van de crash, maar ook de persoon en familie van de piloot komen aan bod. Hieronder staat de link!

Onderzoek naar vliegtuigen in de tweede wereldoorlog
P-47 Republic Thunderbolt crash in Aalbeek

Wijnandsrade herdenkt de bevrijding van tweede wereldoorlog met een wandeling langs herinneringsplaquettes.