Buurtpreventie

De gezamenlijke WhatsApp groep – Aalbeek Buurtpreventie – ten behoeve van de veiligheid in de buurt.

Spelregels

Wanneer je meedoet aan Aalbeek Buurtpreventie, gelden de volgende regels:

Werkwijze WhatsApp Buurtpreventie

WhatsApp deelname
Je woont in Aalbeek.

Burgerinitiatief
WhatsApp is een burgerinitiatief. De politie komt alleen in actie wanneer een melding bij 112 gedaan wordt. Laat door middel van een WhatsApp bericht aan elkaar weten dat 112 al gebeld is! Je voorkomt hiermee een regen aan 112 meldingen.

Meldingen
Meld alleen zaken op de WhatsApp Buurtpreventie over (on)veiligheid. Dus NIET over los lopende honden, verloren portemonnees etc. Dit zijn zaken voor een sociale app voor buurtcontacten.

SAAR
Gebruik de WhatsApp volgens de SAAR afkorting: S = Signaleer A = Alarmeer 112 A = App om je waarneming bekend te maken aan anderen R = Reageer.

Reageren
Reageer door bijvoorbeeld naar buiten te gaan en contact te maken met de persoon. De bedoeling is dat we van de verdachte persoon zijn plannen verstoren. Doe dit alleen als je dit veilig kan doen zonder risico’s, maak bijvoorbeeld een praatje met de persoon.

Foto’s
Verstuur alleen foto’s van een verdachte als dit voor de melding noodzakelijk / van meerwaarde is. Daderkenmerken zoals geslacht, huidskleur, lengte en gezicht kunnen ook goed beschreven worden. Denk bij voertuigen aan de kleur, het merk, het type en het kenteken.

Aalbeek Buurtcontact
Je bent automatisch lid van de WhatsApp-groep Aalbeek Buurtcontact. Op Buurtcontact kun je andere zaken delen zoals vragen over sociale activiteiten, het lenen van spullen e.d. Beperk je op Aalbeek Buurtpreventie alleen tot zaken van veiligheid en preventie! (wil je geen lid zijn van Buurtcontact, dan kun je je hiervoor heel gemakkelijk afmelden).

WABP
Op WABP.nl staat een overzicht van alle WhatsApp groepen buurtpreventie in Nederland. Hierdoor wordt overlapping van WhatsApp groepen in één buurt voorkomen.